Smarthus på hytta
Er din hytte klar for vinteren? Med enkle grep kommer du frem til en varm hytte og styrer lys og sikringssystemer på en smart og energieffektiv måte. Samtidig passes hytta godt på når du ikke er til stede.
Slik blir hytta smartere – og vinteren enda koseligere.
— Varm hytte ved ankomst, tidsstyrt dimming av utelys og stemningsscenarioer innendørs, samt sikringssystemer som minimerer risikoen for lekkasjer og brann. Det er mange måter å gjøre vinteren på hytta til en komfortabel og sikker opplevelse for hele familien, innleder Steinar Bakke, salgs- og markedsdirektør i Micro Matic Norge.
Bildet viser Microtemp Sentralstyring, som blant annet gir deg mulighet for skjult installasjon med termostater plassert i sikringsskapet. En flott løsning for deg som har hytte med tømmervegger.
Start med disse produktene
Med et smart og trådløst system kan en elektriker raskt oppgradere hytta, med smarte løsninger som ivaretar både komforten og sikkerheten til familien din.
Steinar forklarer hvilke produkter du burde starte med:
— Varmestyringen ordnes enkelt med Microtemp WiFi MWD5-termostater og panelovner med Wi-Fi-styring. Programmer soner og scenarioer i appen, så er du bare noen trykk unna å komme til varm hytte.
— Det er like enkelt med lysene. Velges AstroDim BT150 MM7692 til utelysene og LED dimmeren MicroDim ZB250 inne, har du full kontroll over lyset på hytta. LED-dimmeren kan også kobles opp mot åpne Zigbee 3.0-systemer.
— Til slutt anbefales en «plug-and-play» MicroSense komfyrvakt, så har du også redusert faren for brann betraktelig.
En smart hytte trenger altså ikke være komplisert, og kan bevare den enkle og tradisjonelle norske hyttefølelsen.
— Du må ikke ha stemmestyrte lys og ringeklokke med kamera for å ha en smart hytte, understreker Steinar.
Slik kan løsningen se ut i praksis
De trådløse produktene dine samles og styres enkelt fra telefonen, eksempelvis med Google Home eller Samsung SmartThings.
— Dagen før du reiser til hytta endrer du innstillingen på wifi-termostaten fra «frostsikring» til ønsket «komforttemperatur», slik at varmekablene og panelovnene begynner å varme opp hytta til du ankommer, forklarer Steinar.
— Ved ankomst har astrodimmeren skrudd på utelysene dine, dersom du ankommer etter solnedgang. Når dere kommer inn på hytta setter du raskt lyset til den stemningen dere ønsker: Godt og skarpt lys mens dere pakker dere inn, deretter dimmet og behagelig lys når dere er klare for sofaen og vinter på hytta.
Se også våre favorittdesign og hent inspirasjon til din hytte.
Sikre familien med smarte løsninger
Smarte løsninger handler også om sikkerhet når du er på hytta – og når du ikke er der. Steinar forteller at flere forsikringssaker kunne vært enkelt unngått med litt flere smarte løsninger på norske hytter.
— Fjernstyrte termostater med frostsikring, elektriske vannlåser som skrur av vannet om strømmen skulle gå og selvbegrensende varmekabler i tak og takrenner er noen av grepene hytteeiere bør ta for å sikre verdiene sine.
Steinar oppfordrer alle hytteeiere som skal på hytta i vinter til å tenke gjennom hvilke løsninger som kunne vært smart på deres hytte.
— Vi ser hytter til mange millioner hvor elbilen lades med stikkontakt gjennom åpent vindu. Hos andre står utelysene på hele vinteren og bruker masse dyr strøm og forurenser nattemørket. I beste fall er dette «bare» sløsing med strøm og unødvendig høye strømregninger; i verste fall er slike mangler ordentlig brannfarlige, avslutter Steinar.