Arendalsuka: Du er løsningen på energikrisa
I 2025 vil det være underskudd av strøm i Sør-Norge. Samtidig trenger vi stadig mer strøm for å elektrifisere landet. Må det grønne skiftet settes på vent, i påvente av mer tilgjengelig strøm?
Kjetil Kaldestad, daglig leder i Micro Matic, og Jonas Henni Normann, vår direktør for produkt og forretningsutvikling, har brukt tirsdagen på Arendalsuka.
— Mens myndighetene diskuterer «nasjonale handlingsplaner», «realisering av potensialet» og «hvor og hvor mye ny vind- og vannkraft som kan bygges ut», har vi allerede løsninger som reduserer forbruket drastisk, sier Kjetil Kaldestad, daglig leder i Micro Matic Norge.
— Det er faktisk mulig å komme i gang med energieffektivitet med en eneste gang!
De to har tatt turen til Arendal for å diskutere energieffektivitet. Under kan du lese deres tanker etter dagens seminarer.
Norge elektrifiseres ikke raskt nok
Første stopp for dagen var seminaret «Helelektrisk: Hvor elektrifisert er Norge?».
— Etter seminaret er konklusjonen ganske entydig: Det går ikke raskt nok og Norge er ikke i rute til å nå sine klimamål. Nå må vi «opp i ringa», konkluderer Kjetil.
— Den totale elektrifiseringsgraden er faktisk redusert fra 2021 til 2022, fra 54 % til 52 %. Selv om det finnes forklarende årsaker, er det ikke godt nok. Særlig industrisektoren har mye å gå på, først med en høyere grad av elektrifisering og deretter energieffektivisering og reduksjon av forbruket.
Sjekk din kommune eller sektor – deretter ringer du oss, for en prat om energieffektivisering.
Er strømnettet klart?
Dagens andre seminar tok for seg en av de største flaskehalsene for en effektiv elektrifisering. Under seminaret «Kraften til å elektrifisere: Er strømnettet klart?» diskuterte panelet: Har Norge et strømnett som kan håndtere og transportere nok kraft rundt?
Den siste tiden har blant annet elektrifiseringen av Melkøya satt sinnet i kok for mange. Frykten er at elektrifiseringen skal ta strøm fra andre elektrifiseringsprosjekter i Nord-Norge, til tross for politikernes løfter om at dette ikke skal skje.
— Det som uansett er sikkert er at vi ikke må kaste bort den kapasiteten som allerede finnes i nettet, på ubrukelig reaktiv strøm. En del industribedrifter vi har hjulpet hadde opp mot 50 % reaktiv effekt i linjene sine, som betyr at halve kapasiteten var borte. Det optimaliserte nettet har derimot en effektgrad opp mot 98 %.
Les mer om hvordan fasekompensering kan frigjøre kapasitet i strømnettet og bidra til en mer stabil drift.
Spar 21 % av strømforbruket umiddelbart
Kjetil og Jonas avslutta dagen på seminaret: «Nasjonal handlingsplan for Energieffektivisering: Ligger løsningen hos deg og meg?»
Samtidig som elektrifiseringen går sakte og nettet begynner å bli fullt, anslår NVE at boliger og næringsbygg kan spare mer enn 20 TWh strøm gjennom lønnsom energieffektivisering. Solceller på tak kan bidra med ytterligere 10 TWh.
— Vi kan enten produsere mer strøm, eller vi kan bruke strømmen vi allerede har smartere. Både boliger og næringsbygg kan gjøre en rekke tiltak allerede nå, som reduserer strømforbruket – og strømregninga. Her må norske elektrikere på banen og være gode rådgivere for kundene sine, sier Kjetil, som fortsetter:
— Bedre kontroll på oppvarming, behovsstyrt belysning, behovsstyrt ventilasjon, varmegjenvinnere og smarte styringssystemer er bare noen av tiltak som kan få ned strømforbruket markant.
Norge brukte 139 TWh i 2021, som betyr at potensialet for innsparing er hele 21 %.
— Det er bare å komme i gang; ingen grunn til å vente på nye reguleringer eller enda en utredning fra staten. Vi vet hva som funker, og Micro Matic har teknologien du trenger.