Micro Matic logo
Logg inn

💡Lysforurensning – en usynlig fiende som truer både natur og mennesker

Paneldebatten om lysforurensning i regi av Lyskultur under Arendalsuka 13. august 2024 belyste et problem som får altfor lite oppmerksomhet. Til tross for at Norge er et land med lange mørke perioder, bader vi i unødvendig mye kunstig lys. Kontorbygg, parker og hyttefelt lyser opp hele døgnet, noe som har store konsekvenser.

Et problem mange har vært for blinde for

Lysforurensning er et relativt nytt begrep for mange, men konsekvensene er store. Fugler og insekter forstyrres i sine naturlige rytmer, dyr endrer atferd og planter påvirkes negativt. Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet understreker at få er klar over hvor stor innvirkning lys har på naturen, og at det påvirker biomangfoldet i mye større grad enn det mange tror.

Teknologien finnes

Til tross for at leverandører som Multilux fra Micro Matic-gruppen har utviklet avansert teknologi som kan begrense lysforurensning og spare bruk av unødvendig strøm, er det prisen som styrer markedet. Svein Ove Sunde (Multilux) forteller at konkurransen i anbud motiveres av pris fremfor hensyn til natur og miljø. Likevel understreker han at det finnes løsninger, som for eksempel behovsstyrt lys slik at den kun er på når det er nødvendig. "Hvorfor skal E18 lyse opp konstant hele natten uten en bil i sikte?" Spør Svein Ove.

Etterlyser strengere reguleringer

Både politikere og eksperter etterlyser strengere reguleringer for bruk av lys. Mani Hussaini fra Arbeiderpartiet peker på at den eksisterende veilederen fra Statens vegvesen er utdatert og ikke tar høyde for ny teknologi. Erling Fjeldaas fra Statens vegvesen innrømmer at Norge ligger langt bak andre land når det gjelder regelverk for lysforurensning.

Panelet er også bekymret for at økt bruk av energieffektiv LED-belysning kan føre til mer lysforurensning og blending, ettersom det blir billigere å lyse opp store områder. Og det etterlyses strengere krav til både lysstyrke og retning på lyset. Det er en stor utfordring at du får 1000 lumen til samme prisen av 200 lumen, da velger ofte innkjøps ansvarlig i prosjekter mest lumen for penga.

(Fra venstre; Erlend Lillelien Senior lysdesigner Asplan Viak, Irene Heng Lauvsnes Ordfører i Strand kommune Høyre, Mani Hussaini, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet, Helga Iselin Wåseth PhD-kandidat USN, Ida Thorendahl Daglig leder Lyskultur, Svein Ove Sunde Admin.dir Multilux, Erling Fjeldaas Jurist Statens Vegvesen, Truls Gulowsen leder Naturvernforbundet.)

Et sosialt dilemma

Samtidig som det er et stort behov for strengere reguleringer, er det også et sosialt dilemma. Erling Fjeldaas fra Statens veivesen påpeker at mange opplever at lys gir økt trygghet, og at det derfor kan være vanskelig å redusere belysningen på offentlige steder.

Veien videre

Paneldeltakerne var enige om at det er et stort behov for økt kunnskap om lysforurensning og konsekvensene av det. Videre er det viktig å utvikle tydeligere retningslinjer og reguleringer for bruk av lys. Samarbeidet mellom politikere, næringsliv og eksperter er avgjørende for å finne gode løsninger.

Som Ida Thorendahl avsluttet med et smil: "Det å bruke for mye lys bør medføre lysskam."

Det er på tide at vi tar ansvar for å redusere lysforurensningen og bevare mørket for både mennesker og natur.

Lysstyring gjort enkelt

Gi dine prosjekter et løft med våre sensorer! Fra rask montering til enkel konfigurasjon, våre produkter fra Niko er din nøkkel til vellykkede belysningsløsninger.

RoHS-Direktivet

Ønsker du å forstå hvordan RoHS-direktivet kan påvirke din virksomhet og åpne opp for nye muligheter?

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.