Bygg råkule lysscenarioer med smart lysstyring og DALI2
Smart lysstyring har for lengst blitt langt mer enn bevegelsessensorer som skur på lampa – takket være oppdatert og topp moderne lysstyringsteknologi. Bli med vår produktsjef og sensor-sensei Hans Fredrik inn i en opplyst verden av spennende DALI2-muligheter!
Scene: En person går inn på et rom, hvor en sensor skrur på flombelysning – langt mer enn det som trengs. Etter en stund med lav aktivitet, skrur lyset seg av – og personen må veive med armene for å skru det på igjen.
Du kjenner det igjen, ja?
Er du installatør, og har lyst å installere og programmere litt nyttigere og kulere løsninger for dine kunder? Da har du funnet riktig artikkel!
Micro Matic forklarer
DALI2 er en unik lysstyringsprotokoll. Protokollen er laget av en bransjeallianse, bestående av en drøss med leverandører fra alle verdens kriker og kroker. Alliansen sikrer at alle DALI2-sertifiserte produkter som lamper, brytere, sensorer osv. kan brukes i systemet – uavhengig av produsent.
Skreddersydd belysning for bygget
Belysning på skreddersøm gir kundene fleksibiliteten de trenger for å tilpasse rombelysningen etter sin hverdag.
Med DALI2-sertifiserte produkter kan du for eksempel gruppere lamper og dimme dem som en egen sone i et større åpent kontorlandskap. Dette er en funksjon mange har behov for og etterspør, fordi det gjør det enkelt å endre grupperingen hvis man bygger om eller ommøblerer.
— Eller si at noen skal holde en presentasjon, og ønsker å kun slå av lysene fremme ved smarttavla. Ved å gruppere lampene nærmest tavla og programmere bryteren på veggen til å kun styre denne gruppen, kan ansatte enkelt tilpasse romlyset etter sine egne behov, forklarer en engasjert Hans Fredrik.
— Og best av alt, dette kan gjøres uten å endre på kabling eller annen fast installasjon!
Dette er bare én av mulighetene med produkter som er sertifisert etter DALI2-protokollen.
Les mer: NIKO-sensorene som er perfekt for DALI2-belysning
Konstant lys gjennom hele dagen
I tillegg til smart gruppering og styring av soner, finnes det en stor verdi i sensorer som måler lysnivået i et rom og sørger for jevn belysning på et ønsket nivå.
Med utgangspunkt i at en kunde ønsker 500 lux (belysningsstyrke) i et rom, skisserer Hans Fredrik et eksempel:
— Sensoren passer på at det alltid er en jevn lysstyrke på 500 lux i hele rommet. Dette gjøres ved å kontinuerlig måle hvor mye lys som reflekteres fra ulike flater, og tilpasse belysningen.
— Hvis du har tre rader med lamper i et møterom vil sensoren styre disse som egne soner, der de lampene som har minst hjelp fra dagslyset fra vinduene gir mest lys. Er det mye dagslys ute, gir det ingen mening at lampene nærmest vinduet skal lyse på maks lysstyrke, forklarer Hans Fredrik.
Dette, i kombinasjon med styring av fargetemperatur på lyset (Tunable White), kan for eksempel brukes til å skape bedre arbeidsforhold på jobb og bidra til at folk er mer produktive.
Energieffektiv lysstyring med DALI2
Det finnes også et energieffektivitets-perspektiv i slik lysstyring.
— Det blir i praksis mulig å utnytte sollyset enda bedre og dermed bruke mindre energi på å lyse opp rom når det ikke er behov for det, sier Hans Fredrik.
Tilbake til naturlig lys
Hans Fredrik trekker til slutt frem konseptet «Human Centric Lighting» – lys med mennesket i sentrum.
I dag finnes det teknologier som gjenskaper det naturlige lyset som sakte, men sikkert, har blitt mangelvare i samfunnet. Moderne lamper gjør det for eksempel mulig å endre fargetemperatur – altså hvor hvitt eller gult lyset skal være.
— Før i tida omga vi oss med mindre kunstig lys. I dag utsettes vi konstant for alt fra lysende reklameskilt og blinkende skjermer til ugunstig, skarp kontorbelysning. Det fører oss bort fra det naturlige, blå lyset vi ble utsatt for på morgenen, og det gule, lune lyset som kom på kvelden.
— Med moderne sensorer kan vi simulere lysets egenskaper gjennom dagen og skape naturlige omgivelser for menneskene. På denne måten kan lys forbedre både søvnsyklusen til folk, og helsa generelt.
Lurer på hvordan du kommer i gang, eller vil du ha flere tips til stilige konfigurasjoner? Snakk med sensor-sensei Hans Fredrik eller kollegene hans i dojoen!