Micro Matic logo
Logg inn

Lysstyring

Lys er viktig for trivsel, men det betyr ikke at vi trenger full belysning til enhver tid. Lys kan styres etter behov og reguleres etter hvor mye sollys som faller inn i rommet.

Å styre lyset er smart, både for lommeboken og miljøet! Vi glemmer ofte å skru av lyset når vi går ut av et rom. Lar du automatikken styre, kan du redusere energiforbruket til belysning med opptil 70%. Det er viktig å kjenne til mulighetene – først da kan du ta riktige valg for deg og din bolig.

Mange muligheter

En bolig har mange lyskilder som kan styres på forskjellige måter. I stuen, på soverommet og på badet er det deilig å kunne dimme lyset og skape stemninger. Utendørs og i rom som bod eller garasje kan det være både trygt, praktisk og energibesparende å la lyset styres automatisk, ved hjelp av for eksempel bevegelsessensor, astrour eller lyssensorer.

Det finnes en rekke løsninger som kan tilpasses dine behov og gjøre hverdagen både tryggere og enklere. Tenk over hvordan du ønsker å styre lyset ditt. Kanskje vil du ende opp med andre løsninger enn kun av/på-brytere?

Dimmer

Med en dimmer kan du selv bestemme hvor mye lys du trenger avhengig av situasjonen. Det finnes flere forskjellige dimmere å velge mellom. Alt fra den klassiske trykk/vri-dimmeren, med eller uten zigbee-kommunikasjon for smartfunksjonalitet, til stilrene touchdimmere med diskré lysdioder i front som indikerer lysnivået. Noen dimmere har lysminne som sørger for at lyset tennes på tilsvarende nivå som da det ble skrudd av. Det er praktisk og behagelig om natten, spesielt på barnerom og WC. Velg dimmer basert på ønsket betjening, belastning (W/VA) og type lyskilde (glødepærer, halogen, sparepærer eller LED). Vær obs på at dimming av LED kan by på problemer om du ikke bruker riktig dimmer. Les mer om dimming av LED.

Typiske bruksområder: Soverom, bad, stuer, kjøkken m.m.

Smarthusbryter

Tenk om du kunne skru av alt lys med ett trykk på lysbryteren, i stedet for å løpe rundt og skru av hver enkelt lampe. Tenk videre at du kunne plassere lysbryteren akkurat der du trenger den, uten å tenke på ledninger og hull i veggen.

Det kan du med smarthusbrytere fra Gira eNet. Bryterne er batteridrevne og kan monteres med skruer eller dobbeltsidig tape på de fleste overflater. De bygger lite ut fra veggen og finnes i forskjellige farger og materialer for å tilpasses det øvrige interiørdesignet.

Forslag til plassering: Ved inngangsdør, ved seng, i stue, i kjeller og på kjøkkenet, eller andre sentrale steder i boligen. Den kan også ligge løst, som en fjernkontroll.

Bevegelsessensor

For oss nordmenn, som er kjent for å la lyset stå på døgnet rundt, er bevegelsessensoren et ”must”. Bevegelsessensoren reagerer på varme og bevegelse fra kroppen din når du kommer inn i detekteringssonen, og tenner og slukker lyset i henhold til dette. Da unngår du at lys står på uten at noen er tilstede.

Har du hendene fulle, er bevegelsessensoren suveren. Med en bevegelsessensor i stedet for lysbryter i boden vil lyset tennes når du kommer inn, og slukkes etter at du har gått. Med justerbar tidsforsinkelse avgjør du hvor lenge lyset skal være tent etter at rommet er forlatt. Sensoren kan overstyres manuelt, og du bestemmer selv hvor mørkt det skal være i rommet før lyset skal tennes.


Typiske bruksområder: Walk-in garderobe, WC, vaskerom, entré, garasje, bod, loft m.m.

Ledelys

Ofte er det bare litt lys som skal til for å finne veien til badet uten å snuble, eller til foreldrenes seng hvis drømmen ble for skummel. Om natten føles dessuten vanlig lys som flomlys, og da er ledelys både smart og behagelig for øynene.

Ledelys i kombinasjon med stikkontakt har en lys-føler som tenner lyset kun når det er mørkt. Vanlig ledelys monteres i veggen og tennes og slukkes med vanlig lysbryter eller bevegelsesmelder. Ledelys egner seg godt f.eks. i trapper, på badet og i gang-arealer. Ledelys kan også være en fin interiørdetalj.

Komplett styringssystem

Ønsker du å kunne styre flere lyskilder fra samme sted, eller å kombinere styring av lys og andre sentrale funksjoner i hjemmet? Da bør du ta en kikk på våre styringssystemer.

Ikke glem utelyset!

Med fotoceller, ur, astrodimmer eller bevegelsessensorer unngår du at lyset står på til alle døgnets tider, demper lysforurensing og reduserer energiforbruket. Lyset skrus av og på helt automatisk, og i tillegg har det preventivt effekt mot innbrudd.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.
Les vår personvernerklæring.