Vinn-vinn-situasjon: Både havbruksnæringa og nettselskap kan unngå dyre oppgraderinger
Norsk industri bruker stadig mer strøm – og havbruksnæringa er intet unntak. Den pågående elektrifiseringen av bransjen legger stort press på linjenettet i perifere strøk – og kan føre til behov for dyre oppgraderinger. Men er oppgraderingene egentlig nødvendige, eller kan de unngås?
Fasekompensering reduserer lasten i hele linjenettet – i trafostasjoner og lavspentnett.
— Linjenettet har en gitt kapasitet og bryr seg ikke om strømmen er aktiv eller reaktiv. Strømmen tar like mye «plass» i linjenettet uansett. Dersom det elektriske anlegget hos kundene er optimalisert, frigjøres kapasitet i linjenettet, forklarer Helge Erik Solum, driftssjef i Midtnett AS.
— Resultatet er et stabilt elektrisk anlegg hos kunden, som utnytter hele kapasiteten i hovedtavla, samtidig som nettselskapet kan sikre kundene tilstrekkelig aktiv effekt uten å måtte gjennomføre dyre og unødvendige oppgraderinger av trafostasjoner og linjenett, forteller André Gulliksen, selger på energi i Micro Matic Norge.
Mange fordeler med fasekompensert el-installasjon
Fasekompenserte elektriske anlegg sparer både energi, miljøet og kostnader. Løsningen sikrer en virkningsgrad i anlegget opp mot 98 % til 99 %, som gir topp ytelse i linjenett og elektriske anlegg – og utnytter kapasiteten i eksisterende infrastruktur til det maksimale.
- Reduser belastningen og utnytt hele kapasiteten til linjenett og elektrisk anlegg
- Minimer varmetap og fjern ustabiliteter i anlegget
- Store besparelser på strømregninga for strømkunder
- Spar miljøet
Anbefaler å investere for fremtiden
Gulliksen anbefaler alle som får installert kondensatorbatterier å vurdere en løsning med rom for fremtidig vekst.
— Det blir økende behov for energi fremover, nå som stadig flere maskiner og motorer blir elektriske. Installerer du en fasekompensering med litt «ledig» kapasitet er du klar når flere motorer blir elektriske, eller dersom bedriften bestemmer seg for å utvide. Er systemet satt opp riktig, så må det ikke byttes så ofte. Og hvis systemet ikke må kjøre på full kapasitet hele tiden, kan det byttes enda sjeldnere.
— En oppgradert løsning koster sjelden mer enn 10.000 til 20.000 kroner ekstra. Det er nesten ingenting sammenlignet med å måtte bygge anlegget på et senere tidspunkt. Samtidig er besparelsene på strømregninga normalt så store at estimert inntjeningstid på installasjonen bare er 15 - 20 måneder – for et system med estimert levetid på 20 år, sier Gulliksen.
Unngår unødvendige oppgraderinger og investeringer
Solum forsikrer også at Midtnett sine innsparinger kommer kundene til gode.
— Til syvende og sist reflekteres våre investeringer i strømregninga til kundene. Vi tar ikke betalt for den reaktive lasten i linjenettet vårt, selv om mange nettselskaper gjør dette. Men dersom vi får unormalt store utgifter, eksempelvis ved store oppgraderinger, må vi som alle andre tjene inn disse investeringene. Dersom vi unngår unødvendige oppgraderinger og investeringer kan vi levere strøm til en gunstigere pris til kundene, sier Solum, før Gulliksen avslutter:
— Å unngå unødvendige oppgraderinger er den egentlige gevinsten med fasekompensering.
Fôrspesialisten BioMar deler erfaringer: 20 år med fasekompensering
Teknisk leder på fiskefôrfabrikken til BioMar på Myre, Knut Reidar Haaheim, mener fasekompensering er en viktig del av fremtiden til norsk infrastruktur, og gjør deg og din bedrift til en ordentlig god nabo! Hvorfor leser du i denne saken: