Overtenning på overspenning
1. juli 2022 trådde det nye NEK 400:2022-regelverket i kraft. Flere viktige endringer i regelverket for lavspentanlegg ble introdusert, deriblant nye krav til montering av overspenningsvern.
Heldigvis for alle våre kunder er de nye kravene allerede standard i overspenningsvern fra Micro Matic.
Alle nye tilknytningsskap (iht. 399) må nå bygges med varslingspanel for overspenning. Panelet må plasseres ved sikringsskapet inne i bygget, ikke ute ved e-verkets tilknytningsskap. Overspenningsvern med alarmkontakt må benyttes, for å kunne koble til et varslingspanel.
— Vi har etterlyst denne viktige endringen i snart ti år, og er veldig glade for at den endelig er på plass. Det hjelper ikke at vernet indikerer at det er defekt plugg ute i tilknytningsskapet, dersom ingen ser i skapet, innleder Terje Buch, overspenningsguru i Micro Matic Norge.
Micro Matic-tipset: Overspenningsvern i NEK 400:2022
For generell informasjon om overspenningsvern, se s. 244 til 255. For de nye kravene til varslingspanel, se midt på s. 508.
Overspenningsvern fra Micro Matic
Må varsles der folk er
En annen som er svært fornøyd med endringene i NEK 400:2022 er Tomas Fredriksen, tavlebygger og daglig leder i Viken El-tavle AS.
— Vi har montert slike varslingspanel i fordelinger i mange år allerede. Krav om varslingspanel inne i bygningen er en kjærkommen endring, for selvsagt må det varsles der folk er. Varslingspanelet til Micro Matic har vært på markedet en stund allerede, og fungerer helt utmerket for oss.
God kvalitet – bedre priser
Fredriksen forteller videre at Viken El-tavle bruker et bredt spekter Micro Matic-produkter når de bygger tavler.
— Vi bruker overspenningsvern, jordfeilovervåking, nettanalysatorer, termostatstyrte releer, isfri-produkter, kontraktorer – ja, egentlig ganske mye. Og så selvsagt varslingspanelene. Vi bruker Micro Matic fordi produktene matcher konkurrentene på kvalitet, mens pris, leveransedyktighet og kundeservice er mye bedre.
Seks raske om overspenningsvern fra Micro Matic
- 10 års garanti på plugger i mellomvern plassert i bolig, leilighet og hytte – uansett årsak.
- Egne overspenningsvern for TN- og IT-nett.
- Godkjent for både jordkabel og luftstrekk.
- Sokkelen kan snus begge veier, med jordpunkt og spenning på hver sin side.
- Plugger kan roteres etter installasjon, slik at teksten vender riktig vei.
- Finnes som grovvern (klasse 1+2), mellomvern (klasse 2) og finvern (klasse 3).
Redd elektronikken med finvern
Så snart type-2 mellomvern med varslingspanel er på plass inne i bygget, er neste steg å verne elektronikken.
— Du hørte riktig; den store TV-en og dyre stereoen, dataserverne med alle familiebildene og den nye vaskemaskina reddes ikke av mellomvernet. Det er det mange som ikke vet. Mellomvernet passer i all hovedsak på selve el-anlegget og kablene. Skal du redde elektronikken må du også ha type-3 finvern, forklarer Terje.
Mellomvernet reduserer overspenninger i kablene i etterkant av et lynnedslag eller koblingsspenning, men spenningen bygger seg opp igjen når den møter motstand i kablene på vei mot den dyre elektronikken. Derfor trengs også et finvern, rett ved elektronikken.
— Løsningen er utrolig enkel. Vanligvis holder det med noen få finvern i en vanlig bolig, plugget i der den dyreste elektronikken står.
Mange lurer på det samme
Terje har arbeida med overspenningsvern i snart 25 år og holdt kurs for installatører, tavlebyggere, yrkeselever og e-verkskontrollører – og en rekke andre fagfolk.
— Det er gjerne de samme spørsmålene som går igjen når jeg holder kurs – særlig når det gjelder plassering av vern og riktig ledningslengde. Her blir det ofte gjort feil fra både konsulenter, tavlebyggere, kontrollører og montører – og det forstår jeg godt!
— Overspenning er vanskelig, for det er mange variabler å ta hensyn til, som ikke alltid er like lett å se for seg fra et kontor. Er det jordkabel eller luftstrekk; IT-, TT- eller TN-nett; hvor mange volt; hvor lang er kabelen; hva sier regelverket? Spørsmålene er mange og behovet for kursing stort – særlig nå som det akkurat har kommet oppdatert regelverk.
Smittsomt engasjement.
Fredriksen forsøker å arrangere kurs med Terje annethvert år.
— Jeg trodde gutta skulle huske mindre enn de gjorte, men kunnskapen sitter godt etter kurs med Terje. Han er jo en dyktig formidler som blir gira når han får snakke om favorittfaget sitt. Det er tendenser til overtenning på overspenning, når han først får opp dampen – og det husker jo gutta! Terjes iver og engasjement er smittsomt.
Terje flirer godt når han presenteres med Fredriksens utsagn:
— Joda, jeg kan nok få litt overtenning, for overspenning er så utrolig spennende fag! Så lenge gutta til Tomas fortsetter å installere varslingspaneler og andre produkter fra Micro Matic er jeg fornøyd, avslutter overspenningsguruen med et smil.