Ta vare på tregulvet med riktig varmestyring
Skal du bytte gulv og ønsker å velge riktig gulvvarme?
Tregulv av ulike slag har i lange tider vært populært i norske hus og hytter, og mange unner seg å kjøpe gulv av høy kvalitet for å få det rette utseendet og lang holdbarhet. Mange velger også gulvvarme under tregulvet for å få en lun og god romoppvarming. Feil regulering av gulvvarmen kan i ytterste konsekvens skade tregulvet. Uavhengig av om man kjøper rimelig eller kortbart tregulv ønsker man å ta vare på det, så hvordan sikrer man at gulvvarmen ikke forringer kvaliteten på tregulvet?
Tregulvet lever
Når man kombinerer gulvvarme og tregulv er det viktig å huske på at tre er et levende materiale som holder seg best ved noenlunde stabil luftfuktighet og temperatur. Dersom man utsetter trevirket for høye temperaturer kan det tørke ut, krympe og sprekke opp. Vanligvis følger man en tommelfingerregel om at gulvets overflatetemperatur ikke bør overstige 27°C eller 28°C. Det er viktig å ta hensyn til gulvprodusentens anbefalinger da det kan være variasjon i hva de anbefaler som maksimaltemperatur for sine produkter.
Kontroller varmen
Gulvvarme passer godt til tregulv fordi den store varmeflaten gir en utrolig fin varmefordeling i rommet. For å oppnå denne komforten samtidig som man beskytter gulvet er det viktig å benytte fagfolk til installasjon og konfigurasjon, slik at man får en egnet løsning som fungerer slik den skal.
Skal termostaten som regulerer varmen klare dette er den helt avhengig av mest mulig korrekte sensoriske data, noe den enten får fra en nedlagt gulvføler eller en føler som leser overflatetemperaturen. En vanlig romføler vil alene ikke være tilstrekkelig. Det vanligste er å benytte en føler som er støpt, eller frest, ned like under gulvbelegget sammen med varmekabelen eller folien. Vi anbefaler på det sterkeste å benytte termostater med dobbelt følersystem og funksjon for gulvbegrensning. En slik termostat vil regulere varmen etter målt romtemperatur fra en innebygd eller ekstern romføler, men likevel være låst til å holde et visst temperaturnivå i gulvet etter innstilt mini- og makstemp i gulvet. Noen avanserte termostater gir mulighet for å velge hvilken gulvtype man har slik at den automatisk aktiverer egnede innstillinger for å ivareta eksempelvis tregulv.
Begrens soloppvarming
Mange nye boliger har ekstra store vindusflater for å slippe inn mye naturlig lys, gi en større romfølelse og utsikt. Dette solinnslippet bør man være oppmerksom på, og helst kunne kontrollere ved hjelp av solavskjerming. Om våren og høsten får man mye gratis energi når solen både er sterk og står lavt på himmelen, noe som til tider kan gi mer oppvarming enn hva som er ønskelig for tregulvet. Spesielt på litt tregere varmekonstruksjoner kan man oppleve at temperaturen overskyter innstilt temperatur dersom man kun benytter gulvføler, eller gulvbegrensningens minimumsterskel er innstilt for høyt.
Begrens tildekking av gulvflaten
Gulvtepper, saccosekker og annet inventar kan ha meget stor isolerende effekt som medfører såkalte "hot spots" med lokal overoppheting av gulvbelegget. I disse punktene kan temperaturen fort overstige anbefalt maksimaltemperatur, og dermed føre til at trevirket tørker ut og krymper asynkront med resten av gulvet, og vil gi merker som ikke ser spesielt pent ut ved en ommøblering. Dette er svært vanskelig for termostaten å ta høyde for da alle typer gulvvarme, foruten selvbegrensende varmekabel, gir en homogen effekt over hele det installerte arealet. Dersom man begrenser temperaturen til et slik utsatt punkt kan man risikere at romtemperaturen aldri kan nå ønsket komfortnivå.
Når man kombinerer gulvvarme og tregulv gjør man lurt i å samtidig investere i egnet varmestyring som bidrar til å beskytte gulvet mot overoppheting, og medfølgende uttørking og krymping. Foruten å begrense solinnslipp og være forsiktig med tildekking av gulvet bør man benytte termostater med dobbelt følersystem og gulvbegrensning for å holde temperaturen innenfor anbefalte nivåer.