Hyttevarmen på mobilen
3 grunner til å velge fjernstyrt varme på hytta
En av grunnsteinene i norsk kultur er friluftsliv og kontakt med naturen. Drømmen om fritidsbolig i fjellheimen eller ute ved sjøen lever derfor sterkt hos mange.
Høy kjøpekraft over tid har medført at mange har kunnet realisere denne drømmen. Vi bygger rekordmange fritidsboliger, og om lag 26% av norske husholdninger eier i dag fritidsbolig i tillegg til sin primærbolig. Samtidig er det en stor andel av eksisterende fritidsboliger som pusses opp og moderniseres, blant annet ved å få innlagt strøm og tilgang til internett gjennom mobilt bredbånd eller utbygging av fiber i hyttefelt.
I takt med denne moderniseringen baserer stadig flere seg på elektrisk oppvarming, og mange har også fått øynene opp for verdien av å ha varmeløsninger som kan fjernstyres over internett.
Her er 3 gode grunner til å vurdere fjernstyrt varme på hytta.
1) Kom frem til ferdig oppvarmet hytte
Med fjernstyrt varme er det slutt på å måtte kle seg godt og sprengfyre for å få opp temperaturen til et komfortabelt nivå den første kvelden når man kommer frem på hytta.
Ved å aktivere komforttemperatur torsdag kveld eller fredags morgen vil man komme frem til en ferdig oppvarmet hytte fredag ettermiddag eller kveld, og umiddelbart kunne komme i gang med hyttekosen.
2) Unngå frostskader
Hvert eneste år opplever flere uheldige hytteeiere marerittet å komme frem til hytta og oppdage vannskader som følge av frostskade på vannrør.
De mest uheldige opplever omfattende vannskader med baderom fylt av is, eller kjøkken med skøytebane. Selv om skaden skulle dekkes av forsikringen vil frostskader kunne ødelegge ferier og legge en demper for hyggen med å ha hytte.
Ved å sette termostatene i frostsikring vil man redusere sannsynligheten for at det oppstår frostskader signifikant. I frostsikring jobber termostatene for å holde en liten lunk, normalt et sted mellom 5 og 10 grader, for å unngå at rør og vannklossetter med mer skal ha anledning til å fryse.
3) Strømsparing
I takt med at fritidsboligene moderniseres ser vi at strømforbruket i dette segmentet øker kraftig. Flere og flere får lagt inn strøm, og det har blitt vanligere å bygge større fritidsboliger med tilnærmet samme, eller bedre, standard som man har hjemme.
Å investere i smartere styring vil derfor være en god idé. Oppvarming står for om lag 60% av en husholdnings energiforbruk, og tar man med varmtvann kan det være så mye som 80%. Moderne varmestyring med ukesprogram og andre sparefunksjoner kan redusere dette forbruket med om lag 25%.
Fritidsboligen er for mange et hellig sted hvor man ikke ønsker å inngå for mange kompromisser som påvirker komforten negativt. Ved å velge en varmeløsning som kan fjernstyres fra mobil, kan man få all komforten ved å komme frem til en ferdig oppvarmet hytte, uten å sløse energi på å holde konstant temperatur, eller risikere frostskader ved å skru av varmen.
Ved å ha et anlegg tilknyttet internett får man i tillegg full oversikt og kontroll på mobil, pc eller nettbrett, uansett hvor man måtte befinne seg. I sum bidrar sentralstyrt varme til å ikke bare gjøre hyttelivet mer komfortabelt, men også mer energieffektivt. Så kan man senke skuldrene med litt bedre samvittighet.