Verdt å vite om dag- og nattsenking av varme
Spar ca 25% av strømforbruket ved å senke temperaturen riktig
Oppvarming står for størsteparten av strømforbruket i en ordinær bolig. Det er derfor mye å spare på å senke temperaturen når rommene ikke er i bruk, slik som når man er på jobb eller sover om natten. Ved å ta i bruk dag- og nattsenking kan man redusere strømforbruket med om lag 25%.
Den største besparelsen får man ved å redusere temperaturen når rom ikke er i bruk, men hvor mye kan man senke temperaturen? I hvilke rom bør man prioritere temperatursenking, og hvor lang må senkeperioden være for at det skal være noe poeng? Vi gir en kortfattet forklaring med utgangspunkt i styring av elektrisk gulvvarme i bolig.
Hvor mye bør temperaturen senkes?
Temperatursenkning har større virkning jo dårligere boligen er isolert. Man unngår å bokstavelig talt "fyre for kråka" når man ikke er hjemme. Dette er fordi det krever mye energi å opprettholde en komforttemperatur i en bolig med stort varmetap. En tommelfingerregel er at en temperatursenkning på 1°C reduserer energibehovet for senkeperioden med 5%. Det betyr likevel ikke at man bør redusere temperaturen med så mye som 10-15 grader i håp om å oppnå maksimal besparelse. Dette skyldes blant annet at en for stor temperatursenkning tapper boligens termiske masse (varmelager) unødvendig mye. Termostatene blir da nødt til å legge inn effekt over lengre tid enn hva som ville vært nødvendig ved en mer moderat senkning for å bygge opp varmelageret igjen. Dermed kan "vinningen gå opp i spinningen".
I tillegg vil man ved for stor temperatursenkning kunne oppleve at termostatens gulvbegrensning (beskyttelsesfunksjon for å unngå overopphetet tregulv) slår inn før romtemperaturen er kommet opp til ønsket nivå. Effekten skyldes forsinkelse mellom temperaturøkningen i gulvet og dens videre varmeavgivelse til luften i rommet. Ergo kan man risikere å miste en del av komforten i det enkelte rom. Det anbefales derfor å holde seg til en moderat temperatursenkning på 4 til 5 grader fra vanlig komforttemperatur.
I hvilke rom bør man prioritere temperatursenkning?
Det er stor forskjell på hvordan ulike rom i en bolig brukes, og hvilke krav som stilles til oppvarmingen. Det største sparepotensialet har man trolig i rom som stue og kjøkken. Dette skyldes at det er store rom som gjerne brukes innenfor et fast tidsintervall gjennom uken, samt at en åpen stue- og kjøkkenløsning med gulvvarme i en enebolig fort kan ha installert effekt på flere kW. På bad og vaskerom er det i mindre grad hensiktsmessig med dag- og nattsenking. Dette skyldes til dels at disse rommene ofte er av mer moderat størrelse, og derfor mindre installert effekt. I tillegg skiller bruken av disse rommene seg en del fra andre rom i boligen. Badet er et rom hvor det i større grad er ønskelig å holde en komfortabel temperatur gjennom hele døgnet, til dels for at det skal være komfortabelt om man må på toalettet i løpet av natten, men også for å bidra til å tørke gulvflatene og ventilere ut fukt.
Hvor langvarig bør temperatursenkningen være?
Hvor langvarig senkeperioden bør være for at det skal ha en merkbar virkning avhenger av en rekke faktorer, og det er derfor vanskelig å gi et svært konkret svar som gjelder for alle boliger. Det korte og enkle svaret er at alt monner. For at sparingen skal gi en merkbar besparelse bør man på varmekabel i betong likevel regne om lag 4 til 6 timers sparetemperatur. Dette skyldes at betongkonstruksjonen har mye termisk masse, noe som gir en treghet i temperatursvingningene. Varmefolie er betydelig mer hurtigvirkende da folien ligger rett under gulvbelegget, slik at det er lite termisk masse i gulvflaten. Dermed kan temperatursvingningene skje mye raskere, og man vil begynne å se besparelse med senkeperioder fra 2 timer eller mer.
Kort fortalt
Om lag 60% av strømforbruket går med til oppvarming av en bolig. Man kan spare inn ca 25% av dette med moderne varmestyring. En stor del av besparelsen kommer fra dag- og nattsenking i enkelte rom. Om man skal pusse opp eller bygge nytt bør man sørge for at dette er en funksjonalitet varmestyringen har.
Temperatursenkningene bør ikke være større enn 4 til 5 grader, og man bør regne med spareperioder fra om lag 2 til 3 timer før det gir merkbare besparelser. Ved valg av en god løsning og korrekt konfigurasjon vil det på sikt være godt for både lommeboken og miljøet, uten å gå på bekostning av komforten i boligen.